Home Kontakt Djelatnost O nama Dokumenti English version


MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE

UNAPREĐENJE REGIONALNE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE SARADNJE
IZMEĐU REPUBLIKE SLOVENIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

 

U povodu obilježavanja 51. godine postojanja i rada Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica, u Institutu je održan Međunarodni naučni skup pod nazivom: „UNAPREĐENJE REGIONALNE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE SARADNJE IZMEĐU REPUBLIKE SLOVENIJE I BOSNE I HERCEGOVINE“.

Naučni skup je okupio vodeće naučnoistraživačke radnike kako iz naučnoistraživačkih institucija Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, tako i iz drugih zemalja Regije. Pored naučnih radnika, na skupu su uzeli učešća i predstavnici institucija obje države.
Iz Republike Slovenije podršku i poruke je prenio Njegova ekselencija Andrej Gasseli, Ambasador Republike Slovenije u BiH. Pozdravna obraćanja su takođe uputili: Mr. Damir Mašić, Monistar obrazovanja, nauke u Vladi Federacije BiH, potom Mirko Trifunović - Ministar obrazovanja u Vladi Zeničko-Dobojskog kantona, te Prof.dr. Sabahudin Ekinović – Rektor Univerziteta u Zenici.
Nakon pozdravnih obraćanja u radnom dijelu prezentirano je devet radova i to:

  1. B.Kosec, Naučnoistraživačka i razvojna saradnja između fakulteta, Instituta i industrije; (prezentacija)

  2. D.Ravlić, V.Krekić, Federacija BiH u kontekstu međunarodne naučno-tehnološke saradnje BiH; (prezentacija)

  3. M.Rimac, M.Oruč, N.Delić, Strategija razvoja naučnoistraživačkog rada Instituta i njegova uloga u regionalnoj saradnji; (prezentacija)

  4. S.Kanalec, G.Kosec, Željezara Acroni i budućnost; (prezentacija)

  5. M.Bizjak, Razvoj novih matoda i opreme za sintezu i karakterizaciju savremenih metalnih materijala; (prezentacija)

  6. O.Beganović, K.Begović, M.Rimac, B.Fakić, D.Mujagić, Istraživanje i razvoj savremenih metalnih materijala za primjenu u modernim industrijskim tehnologijama; (prezentacija)

  7. J.Bernetić, A.Jaklić, Razvoj visokočvrstih čelika;

  8. M.Gojić, K.Begović, D.Čubela, I.ivanić, O.Beganović, A.Burić, Razvoj Memory shape legura na bazi bakra i nikla i mogućnosti njihove primjene; (prezentacija)

  9. D.Čubela, Savremeni trendovi u razvoju metalnih materijala. (prezentacija)

Naučni skup je ispunio očekivanja i ukazao na nova istraživanja i mogućnosti implementacije postojećih u cijelom regionu, obzirom da su za predmetna istraživanja zainteresovana i druga preduzeća iz regiona i inostranstva. (PROGRAM)