Naftna industrija, obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša
tema je poslovnog susreta  uspješno održanog u Osijeku

Organizacione
jedinice
- Zavod za fizicku metalurgiju
- Zavod za metalursku hemiju
- Zavod za zastitu i ekologiju
- Zavod za toplotehniku i mjerenja
- Zavod za zavarivanje
- Zavod za topljenje i livenje metala
- Zavod za plasticnu preradu metala
- Zavod za masinstvo
- Zavod za elektrotehniku i automatizaciju
- Zavod za rude i gvozdje
- Internet-Indok Centar

Tel: 032 247 999
Fax: 032 247 980
E-mail: miz@miz.ba


 


U okviru projekta Europske poduzetničke mreže – EEN,  26. i  27.05.2010. uspješno su organizirani poslovni susreti tvrtki zainteresiranih za suradnju u području naftne industrije, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. U organizaciji su sudjelovali Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku, Tehnološki park Varaždin, Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO, Hrvatska gospodarska komora i strani partneri: Univerzitet u Zenici i Gospodarska komora Pecs.

Zainteresiranost  tvrtki i njihovi dosadašnji poslovni rezultati, pokazali su kako teme vezane za naftnu industriju i obnovljive izvore energije predstavljaju atraktivne teme za poduzetnike u regiji. Tvrtka Agria d.o.o. predstavila se sa prvom u Hrvatskoj izgrađenom, energetski učinkovitom stambenom zgradom. U tu svrhu bila je domaćin delegaciji iz Pečuha s više od 20 sudionika, te prezentirala inovativnu i u praksi primijenjenu  tehnologiju gradnje.

Inovativne tehnologije u domeni naftne industrije prezentirala je hrvatska tvrtka TGL d.o.o. iz Zagreba specijalizirana za pružanje usluga i isporuku opreme za proizvodnju nafte i plina. Radi se o inovativnim rješenjima koji povećavaju učinkovitost proizvodnje i utječu na energetsku učinkovitost. Prisutni su na tržištu Hrvatske, Srbije, turske, Egipta Omana, Indije, Kazahstana, Rusije i SAD-a.

Zajednički cilj organizatora je bio okupiti tuzemne poduzetnike s inicijativom međusobne suradnje, ali ono još važnije inicirati suradnju sa stranim tvrtkama. Kontakti uspostavljeni s Univerzitetom u Zenici vode ka pregovorima o sklapanju poslovne suradnje između  domaćeg i stranog poduzetnika, istaknuo je Tehnologijsko-razvojni centar. Također je identificiran poduzetnik zainteresiran za investicijska ulaganja u posao obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije danas su na tržištu zastupljeni svega 15%, preostali postotak iskorištavanja su upravo neobnovljivi izvori energije. Za povoljnije omjere potrebna su značajna ulaganja u svijest ljudi i poduzetnika, te dugoročna strategija za uspješnu izgradnju i unapređenje poduzetničkih aktivnosti u ovoj domeni. Jedna od karika u cjelokupnoj strategiji je umrežavanje tvrtki koje žele svoju poslovnu aktivnost razvijati na toj osnovi. Poslovni susreti organizirani u Osijeku su potvrdili da interes i kritična masa postoje.