Dana 16.05.2013. u Čitaonici Univerziteta u Zenici - Metalurški institut „Kemal Kapetanović“ Zenica upriličena je zvanična dodjeli donacije knjiga Univerzitetu u Zenici od strane Philipsove laboratorije Aachen, Njemačka i pojedinačnih donacija građana, posredstvom fondacije “Humanost u akciji BiH“.

U pozdravnom obraćanju gospodin Mirko Trifunović, ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-Dobojskog kantona je izrazio zahvalnost Fondaciji i svim učesnicima ove akcije na značajnom doprinosu knjižnog fonda Univerziteta u Zenici i pomoći studentima i istraživačima.
Prisutne je takođe pozdravio i  Prof.dr. Sabahudin Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici, sa osvrtom na pozitivne aktivnosti profesorice Lamije Tanović i takođe se zahvalio donatorima.
Direktor Instituta, Mr. Milenko Rimac je ukazao na značaj literature na istraživačkom putu kojim ide Institut, te da ovaj kontigent knjiga i časopisa itekako mnogo znači za buduća istraživanja.

Prof. Lamija Tanović, profesorica Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te predsjednica fondacije  “Humanost u akciji BiH“ je prezentirala put donacije od njezine ideje do krajnjeg korisnika, Univerziteta u Zenici.
Naime, Fondacija «Humanost u akciji»  je organizacija koja se bavi edukacijom mladih ljudi starijih od 20 godina, u svim aspektima zaštite ljudskih prava. Fondacija «Humanost u akciji»   ima svoje filijale u SAD, Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Danskoj, Holandiji i Bosni i Hercegovini. Edukacija se realizuje kroz ljetne programe intenzivne obuke i međunarodne konferencije kao i kroz projekte polaznika.
Jedan od polaznika ove Fondacije, Jasmin Hasić, je u okviru svog projekta je želio  da oporavi knjiški fond na fakultetima u našoj zemlji, koji je devastiran tokom agresije i rata, time što će pokrenuti akciju donacije knjiga. Kao simbol potrebe za literaturom poslužio mu je slučaj paljenja Viječnice – Nacionalne i Univerzitetske biblioteke u Sarajevu. Jasmin je snimio mali prilog i poziv za donacije i distribuirao ga putem elektronskih medija u svijet. Nakon toga su počeli da stižu paketi sa knjigama i časopisima iz raznih dijelova svijeta. Dio tih donacija pohranjen je u skladištu Univerziteta u Sarajevu i čeka bolje vrijeme kada će Univerzitetska biblioteka dobiti  nove prostore (obzirom da je od vremena paljenja Viječnice biblioteka smjestena neuslovno u prostorima Kampusa – nekadašnje kasarne «Maršal Tito»).
U nizu donacija knjiga uglavnom manjeg obima, pojavila se donacija Philipsovih Laboratorija iz Aachena u Njemačkoj koja je imala veliki broj knjiga i naučnih časopisa iz specifičnih oblasti: fizike, hemije, metalurgije, nauke o materijalima. Fondacija je ocijenila da  će ovaj dragocjeni kontingent knjiga i časopisa najbolje iskoristiti fakulteti i instituti koji educiraju studente i naučno se bave istraživanjima baš u ovim oblastima. Stoga je, kažu iz Fondacije, Univerzitet u Zenici i njegov Metalurški Institut pravo mjesto za ovu donaciju. Pored knjiga i časopisa iz pomenutih oblasti, istraživači iz Aachena su prikupili i neke privatne donacije pa su kontingentu knjiga priključene i knjige iz oblasti medicine i farmacije, iz oblasti prava, ekonomije i studija jezika.

Više organizacija i pojedinaca su zaslužni da se ovaj ogromni transport iz Njemačke prikupio i prevezao u BiH te su upriličene zahvalnice koje je prisutnima uručio Rektor Univerziteta u Zenici.

Zahvalnice su dodijeljene slijedećim institucijama i pojedincima:

INSTITUCIJE

  1. Humanost u Akciji BiH  - za ideju i prikupljanje donacija
  2. Philips Research Laboratories – Aachen - za doniranje ogromnog broja naučnih knjiga i časopisa
  3. Lions Hilfswerk Uebach-Palenberg/Geilzenkirchen - za finansiranje transporta doniranih kniga od Aachena do Ljubljane
  4. DHL Supply Chain Germany &Alps, DHL Logistics GmbH - za transport donacije od Njemačke do Slovenije
  5. INTEREUROPA RTC d.d. , Global logistic service - za organizovanje procedure u vezi takse i carina i finansiranje transporta od Ljubljane do Zenice


Pojedinci:

  1. Dr. George Gaertner, Philips Research Laboratories, Aachen - za organizaciju donacije ispred Philipsovih Laboratorija u Aachenu
  2. Mr. and Mrs. Lothar and Marianne STANG -  za privatne donacije
  3. Jacob Eicher, DHL Supply Chain Germany &Alps, DHL Logistics GmbH - za organizovanje transporta do Slovenije
  4. Haris Avdić i Arijana Maksumić, INTEREUROPA RTC d.d  - za organizovanje transporta od Ljubljane do Zenice


Album