SISTEM UPRAVLJANJA KVALITETOM
Organizacione
jedinice
- Zavod za fizicku metalurgiju
- Zavod za metalursku hemiju
- Zavod za zastitu i ekologiju
- Zavod za toplotehniku i mjerenja
- Zavod za zavarivanje
- Zavod za topljenje i livenje metala
- Zavod za plasticnu preradu metala
- Zavod za masinstvo
- Zavod za elektrotehniku i automatizaciju
- Zavod za rude i gvozdje
- Internet-Indok Centar

Menadžer za kvalitet na nivou Instituta:

mr. sc. Belma Fakic, dipl.inž. CV
Tel: 032 247 999
Tel: 032 402 723
Fax: 032 247 980,
E-mail: miz@miz.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itstorijat I Sistem upravljanja kvalitetom Refernce Akreditacije i ovlastenja

O sistemu upravljanja kvalitetom

S obzirom na zahtjeve trzišta i raspolozive resurs, rukovodstvo Instituta se opredjelilo za uvodjenje, odrzavanje i unapredjenje sistema kvaliteta, prije svega u laboratorije i inspekcijska tijela, vodeci pri tome racuna da organizovano i sistematizovano poslovanje bude prisutno i na ostalim nivoima unutar Instituta, kako bi se ispoštovao krajnji cilj - zadovoljstvo korisnika naših usluga!
Kao rezultat velikog angazovanja i ulaganja znacajnih materijalnih sredstava u uvjetima nelojalnog trzišta i bez gotovo ikakve podrške sa strane, prvi akreditirani laboratoriji u BiH prema evropskom standardu EN 45001 su bili upravo laboratoriji ovog Instituta, a sada su i reakreditirani prema medjunarodnom standardu ISO / IEC 17 025.
Aktivnosti na ovom znacajnom projektu su nastavljene i u ostalim laboratorijama Instituta i organizacionim jedinicama, tako da danas Institut broji pet akteditiranih laboratorija.
U dva inspekcijska tijela uveden je i implementiran sistem kvaliteta u skladu sa standardom BAS ISO/IEC 17020, pri cemu jedno inspekcijsko tijelo, koje se bavi inspekcijom tecnih naftnih goriva ima akreditaciju, a drugo - koje se bavi inspekcijom vozila za prevoz opasnih materija prema propisima ADR, ima ovlastenje od drzavnog nadleznog organa.

Zahvaljujuci navedenim aktivnostima, dobiveno je i odobrenje od Hrevatskog registra Brodova (HRB) za obavljanje djelatnosti u više podrucja: mehanickih, metalografskih i hemijskih ispitivanja metala, ispitivanja bez razaranja (NDT), te umjeravanja uredjaja za silu, tvrdocu, moment sile i mjerila temperature i pritiska. Unutar Zavoda za zavarivanje, vrsi se i certificiranje (atestiranje) zavarivaca prema evropskim standardima, te certificiranje tehnologija zavarivanja, a s obzirom da je i u ovoj organizacionoj jedinici uveden sistem upravljanja kvalitetom, ali prema standardu EN 45 013, od iste kuce je dobiveno odobrenje i za certificiranje zavarivaca, odnosno tehnologija zavarivanja. Time se Metalurski institut "Kemal Kapetanovic" Zenica, O.J.Univerziteta u Zenici nasao na listi usluznih tvrtki odobrenih od HRB.

Svjesni cinjenice da se na trzistu moze opstati uz stalno osluskivanje njegovih zahtjeva i udovoljavanja njegovim potrebama, pokusavamo pratiti trend kako opremanjem laboratorija, tako i edukacijom kadrova.